Actualitate
A fi sau a nu fi pe piaţa industriei de armament
Primul deceniu de după Revoluţie a marcat scăderea dramatică a exportului de arme din ţara noastră, de la valori anuale de peste 100 de milioane de dolari (121 de milioane de dolari în 1994, 167 de milioane de dolari în 1995) la 37,8 milioane dolari în 2000 şi chiar 24,5 milioane de dolari în 2001.
România cădea astfel pe locul 40 în lume, ieşind din top 10, unde se găsea altădată. După 2002, industria de armament românească reuşeşte să găsească pe piaţa internaţională un culoar prin care putea menţine capacitatea de a produce şi exporta competitiv, urmând o perioadă de creştere a vânzărilor, astfel că din 2002 până în 2013, valoarea exporturilor de arme creşte de aproape patru ori, prefigurând atingerea în decursul anilor următori a nivelului atins înainte de marea cădere. Creşterile se datorează găsirii de noi parteneri, dar şi redescoperirii unora tradiţionali, Statele Unite devenind în ultimii zece ani una din cele mai importante pieţe de export. De asemenea, de mai multe ori, în această perioadă, apar în topul beneficiarilor ţări din Asia şi Orientul Mijlociu. „Trebuie arătat că acest reviriment al recâştigării pieţelor a produs un nou fenomen şi anume că odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi intrarea în NATO s-a trecut la alte compatibilităţi, cu alte armamente decât avea România în dotare şi a devenit normal ca producţia românească să fie orientată către partenerii noştri strategici’’, arăta recent Dan Tache, director general al Companiei Naţionale Romarm.
Potrivit unor studii, vânzările de armament înregistrate la nivel mondial între 2007-2013 sunt cu o cincime mai mari decât între 2003-2007. Pe timp de criză, maşinile şi uneltele războiului s-au vândut mai bine decât cele ale păcii. Piaţa armelor a avut în ultimii ani o valoare de 60-70 de miliarde de dolari, Statele Unite situându-se pe locul I, acoperind 78% din piaţa mondială. SUA sunt urmate de Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie.
• Investiţiile în retehnologizare-soluţia salvării industriei de apărare
Una dintre marile probleme privind greutăţile întâmpinate în producţia de armament o reprezintă retehnologizarea. Fiind societate cu capital integral de stat, statul are o obligaţie morală faţă de acest proiect, dat fiind faptul că CN Romarm este o companie care are piaţă mai ales la export şi este obligată să facă această investiţie. Vechimea tehnologiilor, de care se leagă costuri de producţie foarte mari, este cea mai gravă dintre bolile industriei de apărare. Totodată, industria de apărare suferă din lipsa de investiţii în retehnologizare. Riscăm să ieşim de pe piaţă din cauza costurilor de producţie. „Ori fără investiţii în tehnologie, industria românească de armament nu poate ţine pasul cu concurenţa de pe piaţa internaţională. Am venit în sprijinul uzinelor şi prin acea ordonanţă prin care am şters arieratele, numai ce ţine de industria de apărare, dar constatarea este aceea că fără dotare tehnologică nu putem vorbi de restructurarea şi reorganizarea acestui sector”, a declarat nu cu mult timp în urmă, la Cugir, ministrul Economiei, Constantin Niţă. Ministrul Economiei a mai arătat că „este nevoie de acte normative, care aşteaptă să fie puse în dezbatere şi adoptate de Parlament, precum Legea industriei de apărare, trebuie să dea posibilitatea ca aceste unităţi să se mişte mult mai autonom decât în momentul de faţă. În al doilea rând, trebuie ca prin Departamentul de comerţ exterior să se promoveze produse industriale pentru pieţele externe, iar OPSPI (Oficiul Partipaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) şi Romarm să îşi exercite atribuţiile de acţionari aşa cum trebuie”.
• Anularea datoriilor, o soluţie bună, dar care îndeamnă la prudenţă
După cum se cunoaşte, Guvernul a adoptat în urmă cu două luni o măsură de a şterge datorii de peste un miliard de lei din conturile unor fabrici de armament, măsură care este dată şi de actualul context regional geopolitic, care impune întărirea capacităţii de apărare a României prin acţiuni imediate de redresare economico-financiare a acestor operatori economici. Au fost înscrise în această măsură unităţile cu capital integral de stat. De fapt, ştergerea datoriilor ar fi doar o jumătate de măsură, căci datoriile s-ar putea acumula din nou şi în câţiva ani s-ar ajunge la aceeaşi situaţie. În principiu, aceste fabrici sunt nerentabile, dar ele au fost întreţinute în primul rând din motive de prudenţă militară. De aceea, toate guvernele de dreapta sau de stânga au menţinut în funcţie anumite capacităţi de producţie ca simplă măsură de precauţie. Războiul este o posibilitate cu probabilitate foarte mică, dar nu imposibilă. Chiar şi aşa guvernanţii au fost acuzaţi că în ultimii 10 ani au abandonat industria de apărare şi că preferă proiecte frivole, căci în realitate numărul angajaţilor din aceste unităţi a scăzut în mod constant. Momentul actual poate reprezenta un impuls pentru industria de apărare, dar în realitate fără un proiect ambiţios de modernizare, mai devreme sau mai târziu se va ajunge în acelaşi punct: datorii mari, lipsa comenzilor şi perspectiva sumbră a lichidării. „În termeni radicali, România fie va investi în proiecte de anvergură, fie va ajunge încetul cu încetul să renunţe aproape complet la propria sa industrie de apărare. Realitatea este că România se află în fiecare zi în faţa unor alegeri dificile pe care, evitându-le, nu face decât să permită timpului să ia decizii în locul ei”, observa recent un analist de la publicaţia DW-Bucureşti.
Constantin PREDESCU
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Cugirean condamnat la plata unei amenzi penale, după ce a ultragiat un polițist în sediul Poliției orașului Cugir
Un bărbat din Cugir a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale în valoare de 7.500 de lei pentru infracțiunea de ultraj, victima fiind un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, iar hotărârea definitivă a fost pronunțată în 7 noiembrie 2024.
La data respectivă, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv la sediul poliției, unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, fiul vitreg al inculpatului, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș. Tatăl minorului (C. V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic”.
„Inculpatul a afirmat și faptul că nu-l interesează consecințele, că a mai făcut pușcărie, însuși ofițerul în cauză cercetându-l în mai multe dosare penale finalizate cu soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Totodată, cuvintele de amenințare erau însoțite de ample gesticulări cu mâinile, inculpatul simulând că vine spre victimă și că o lovește.
Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă. Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta”, se precizează în dosar.
Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poligraf a recunoscut parțial faptele comise.
„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? Îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.
În final, magistrații au aplicat amenda penală care va trebui achitată de către bărbat. În caz contrar, numărul zilelor de amendă se vor transforma în zile de închisoare.
Actualitate
Tânăr de 23 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a încercat să voteze din nou, în localitatea Balomiru de Câmp
Duminică, 24 noiembrie 2024, în jurul orei 13.00, Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au fost sesizați de către un reprezentant al unei secții de vot din localitatea Balomiru de Câmp, cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat pentru a vota, cu toate că aceasta își exercitase dreptul de vot.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că un tânăr de 23 de ani, din Cugir, s-a prezentat pentru a vota, iar în urma verificărilor efectuate de membrii secției de votare a rezultat că acesta ar fi votat, în jurul orei 11.45, la o secției de votare din orașul Cugir.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot.
Actualitate
Bărbat de 37 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Ion Creangă
În dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, polițiștii din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Ion Creangă din orașul Cugir, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din orașul Cugir.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 7 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 2 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului