Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

1500 de cugireni au semnat pentru un muzeu al oraşului iar 200 dintre ei vor să facă donaţii în obiecte

cugirinfo.ro

Publicat

în

Lipsa de reacţie pozitivă a unor reprezentanţi ai autorităţii publice locale nu a infrânt elanul membrilor Asociaţiei ”PRO Cugir”, în demersul lor de a face ca la poalele Drăganei să fiinţeze un muzeu al oraşului Cugir.

Zbaterile unor oameni de bine, chiar dacă nu au rădăcinile înfipte atât de adânc în pământul urbei, așa cum le au cei care din păcate se opun acestei iniţiative, au scos în evidență un fapt incontestabil: peste 1.500 de localnici și-au dat acordul în scris pentru realizarea unui muzeu sau a unei colecţii publice a oraşului, iar numărul acestora este în creştere.
Printre ei se află un număr de aproape 200 cetăţeni care au semnat declaraţii prin care îşi exprimă acordul de a încredinţa diverse bunuri sub formă de donaţii sau în custodie pentru muzeu. Lista potenţialilor deţinători de obiecte muzeistice pe domenii de activitate se referă la: instituţii public, asociaţii, fundaţii, unităţi economice de producție, unităţi de servicii și comerţ, persoane fizice.
Daca până aici lucrurile par să fie cât se poate de clare, rămâne de rezolvat partea cea mai delicată a problemei și anume stabilirea locației ce urmează a fi afectată acestui proiect. Asociația ”PRO Cugir” a venit în fața consiliului local și a primăriei cu două propuneri pentru spațiul necesar unde să fie instalat (fie și temporar, până la găsirea unei soluţii definitive), un muzeu sau o colecţie locală. Potrivit preşedintelui Asociației ”PRO Cugir”, ing. Aurel Voicu, este vorba de fosta cantina pentru elevi a Colegiului Naţional ”David Prodan”, spaţiu nefolosit de mai mulţi ani, sau de cele 7 camere neocupate din clădirea Clubului Elevilor, un loc unde în mod improvizat se află mai multe obiecte cu valoare de patrimoniu, din păcate prea puţin expuse pană în prezent publicului.
Faţă de cele prezentate, nu mai rămâne decât bunăvoinţa autorităţii publice locale, care ar trebui să treacă peste orgolii și să dea curs inițiativei unor oameni care în opinia noastră nu urmăresc nici pe departe interese personale sau capital politic. Nu vor să facă altceva decât ceea ce alte localități din țară au făcut cu veacuri sau cu decenii în urmă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Ziua Internațională a Sportului, marcată la Școlile Gimnaziale „David Prodan” Săliștea și „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir și Școala Gimnazială „David Prodan” din Săliștea au lansat o provocare sportivă partenerilor din cadrul proiectului dedicat Zilei Internaționale a Sportului, în perioada 6 – 10 aprilie 2025.

Astfel, elevii au avut ocazia să-și demonstreze aptitudinile sportive la șah, fotbal, handbal, majorete, atletism, dar și cele artistice printr-o expoziție de desene cu tematică sportivă. Parteneri au fost Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir, Școala Gimnazială Nr. 3 și Școala Gimnazială „Iosif Pervain” din Cugir și Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna.

Prin aceste activități sportive s-a dorit antrenarea unui număr cât mai mare de elevi pentru a promova un stil de viață sănătos prin mișcare, pentru a cultiva și dezvolta relații de prietenie și spiritul de fair-play, dar și pentru a stimula imaginația artistică prin realizarea unor lucrări plastice.

Felicitări organizatorilor și participanților!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

„Just, Imagine” – Oportunitate de exprimare a ideilor și creativității elevilor din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, la Cugir, a avut loc prima ediție a competiției de Public Speaking, desfășurată sub generoasa temă „Just, Imagine!”. Evenimentul a reunit elevi din toate unitățile de învățământ din oraș, oferindu-le oportunitatea de a-și exprima ideile și creativitatea în fața unui juriu de prestigiu.

Competiția a fost onorată de prezența Prof. Univ. Dr. Teodora Popescu, cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care a făcut parte din juriu. În cadrul manifestării, au luat cuvântul dr. Radu Julean, precum și managerul Centrului Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir, Diane Dobrean, în contextul inițiativei UNESCO – Orașe care învață și în calitate de gazdă.

Evenimentul a fost moderat de prof. Luminița Cebotari, iar organizarea a fost posibilă prin implicarea și coordonarea cadrelor didactice: prof. Diana Roșu, Delia Niculaș, Oana Mesaroș, Lilica Vanț, Anișoara Ciornei și Luminița Cebotari.

Sprijinul financiar și logistic a fost asigurat de Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Rotary Club Anima Mundi Cugir, Primăria Orașului Cugir, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir, precum și de Centrul pentru Tineri al Catedralei.

La finalul competiției, juriul a acordat 18 premii și mențiuni, recunoscând performanțele și eforturile elevilor participanți. Evenimentul a constituit o veritabilă pledoarie pentru educația din Cugir prin comunicare și gândire critică, dar și un demers important de încurajare a exprimării libere a elevilor în limba engleză.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Gavrilă Medeea Georgiana, elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, participare la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Lingvistică „Solomon Marcus”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Elevă în clasa a VI-a A, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, Gavrilă Medeea Georgiana a participat recent, la Olimpiada Națională de Lingvistică „Solomon Marcus”, desfășurată la Otopeni, Ilfov.

Competiție de prestigiu, olimpiada a reunit cei mai talentați elevi din țară la descifrarea algoritmilor utilizați în comunicare, demonstrând că limbile diferitelor popoare pot deveni, cu puțină imaginație, punți de legătură între oameni.

Îndrumată de profesoara ei de Limba și literatura română, Igna Daniela, Medeea a reușit să demonstreze că prin perspicacitate, gândire analitică și creativitate lingvistică se pot dărâma toate barierele de comunicare, oricât de dificil ar părea acest lucru la prima vedere.

„Participarea la etapa națională a Olimpiadei de Lingvistică a reprezentat un pas important în parcursul educativ al Medeei și o adevărată provocare intelectuală. Cu siguranță, este o încununare a talentului și a perseverenței ei, deoarece la etapa județeană de anul trecut a aceleiași competiții școlare a obținut o mențiune care a motivat-o să-și dorească mai mult. Dincolo de timiditatea pe care o afișează, Medeea este o elevă extrem de matură, serioasă și muncitoare, iar rezultatele eforturilor sale nu au întârziat să apară”, ne-a declarat prof. Daniela Igna.

Conducerea Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, prin dna director, profesor Țîrlea Stela a apreciat participarea la etapa națională a Medeei Gavrilă a declarat: „Suntem mândri că instituția noastră a fost reprezentată la această competiție de înalt nivel și că duce mai departe cu eleganță și responsabilitate numele școlii, dobândind în același timp o experiență valoroasă în viitor.”

Desigur, dincolo de acestea, cele mai emoționante sunt gândurile Medeei, care emoționată a spus: „La Olimpiada de Lingvistică am pășit într-o lume a cuvintelor și a tainelor limbajului, unde logica se împletea cu frumusețea diversității lingvistice. Am descoperit nu doar răbdarea, ci și puterea detaliilor fine, acelea care, deși trec adesea neobservate, construiesc adevărata înțelegere. O asemenea experiență nu este despre aplauze și confirmări, ci despre acea senzație rară că ești acolo unde trebuie, făcând exact ceea ce trebuie.”

Îi dorim și noi, tinerei performere, să-și urmeze pasiunea și să continue să descifreze tainele lingvisticii!

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir